Environmentally Conscious Inverted House by MEL/ARCH Architectural Studio

Jun 5th
This is an exterior shot of the back of the house, showing off the panoramic windows of the second floor that overlooks the backyard and the landscape beyond.

Welcome to our gallery that includes the Inverted House undertaking by MEL/ARCH Architectural Studio!

The objective of this revolutionary undertaking was to create a house that was as inexperienced and low power as doable.

1 Picture Gallery: Environmentally Conscious Inverted House by MEL/ARCH Architectural Studio

That is fairly the feat for a 3000 sq. foot house, one which was totally realized by the top of the undertaking.

With a month-to-month common electrical invoice of $80 in a wholly electrical house with no photo voltaic panels, although it’s pre-wired for them, that is an incredible accomplishment.

One of many options that helped to attain this — and the namesake of the home — is the inverted “v” formed roof to catch rainwater for backyard irrigation and a roof misting to assist cool the house.

The primary stage of the house is constructed out of concrete and sits partially underground, to assist with the geothermal options of the house. The second stage is constructed completely of metal and glass.

Reclaimed and recycled supplies had been utilized within the design wherever doable to make the house as sustainable and “inexperienced” as doable.

Because it was essential to take care of the character of the primary flooring being an “earth house,” the second flooring is suspended above it, resting on 4 piers on both facet of the house. The upstairs spans roughly 50 toes between the piers to provide the phantasm that the second flooring floats above the bottom flooring.

READ  Naturally Elegant Little Ship Home by Barrett Studio Architects

We hope that this revolutionary design provides up inspiration for making your individual design greener and extra environmentally pleasant!

Please take pleasure in the remainder of the gallery!

The lobby of the home is situated on the second flooring. Massive home windows and big entrance doorways lend to the open-concept design of the second stage and options a mixture of darkish wooden and the pale oak used all through the remainder of the design. Coat hooks and a built-in bench could be seen subsequent to the door.

Right here you’ll be able to see the lobby and the steps that lead right down to the primary flooring of the house. The brick wall on the finish of the room really homes the hearth and acts as an accent wall to the remainder of the home. Not one of the partitions within the second stage attain all the best way to the ceiling, solidifying the open idea.

The central focus of the lounge is the large brick hearth. The freestanding “Heatilator” unit, which circulates room temperature air across the inside and exhausts it into the home to warmth it within the colder winter months. The wooden wrapped flu pipe unifies the area with out having to remove from the general decor.

READ  16 Furniture Leg Styles (Table, Chair & Sofa Legs)

A “Flokati” rug offers heat and luxury over the linoleum flooring. The gently sloping ceiling is roofed in perforated ceiling tiles to function an acoustical ceiling. With no partitions within the room the ceiling, and acoustical material hidden beneath helps with sound diffusion. The espresso desk was designed and constructed by MEL/ARCH studio and makes use of recycled supplies used all through the remainder of the home.

The kitchen and eating space runs via the middle of the home, backing up towards the stairway to the decrease stage. The flooring of the area are coated in “forbo linoleum flooring”, a pure flooring made out of noticed mud and linseed oil. It has antimicrobial properties which helps with maintaining it clear. The 13’x50′ window that runs alongside the again of the home offers an excellent view of the encompassing countryside.

Stainless-steel cupboards proceed the smooth, trendy design of the home. The backsplash is made of 1 single piece of linoleum that matches the colours of the countertop. Across the nook from the kitchen, separating the kitchen from the examine space is the big fridge and pantry cupboard.

READ  50 Beige Foyer Ideas (Photos)

The lengthy eating desk within the kitchen provides an excellent view of the yard and an ideal place to company to take a seat, calm down, and watch the preparations whereas entertaining. The home windows have a privateness tint on them, eliminating the necessity for curtains and A/C and lighting have been built-in into the ceiling paneling system.

This examine space sits reverse the lounge and has a built-in desk going through a small seating space with the beautiful pendant gentle hanging over it. The cupboards again up towards the pantry and the fridge and work to separate the the examine space from the remainder of the home.

The steps main right down to the decrease stage breaks up the area with out really closing it off from the higher stage. Right here we catch the primary glimpse of the maple wooden flooring featured within the first flooring, it was reclaimed from a faculty gymnasium and refinished. You’ll discover, to the correct, that the lobby is lacking. Massive pocket doorways could be shut to shut off the doorways from the remainder of the room.

Being an “earth house”, the designers made in depth use of recycled and reclaimed supplies, just like the maple flooring from an area college gymnasium. The steps match the open idea of the second flooring with an built-in metallic railing. Suspended ceiling panels supply an additional sense of heat and intimacy to the partially underground first flooring.

READ  De La Canardière Residence by Atelier BOOM TOWN Architects

This bed room on the decrease stage incorporates a ornamental stone wall that was salvaged from the Fort Value Amon Carter Museum. The wall is comprised of native Austin shell stone and offers heat and visible attraction to the underground area. Vivid colours and loads of lights assist steadiness the dearth of home windows within the decrease stage.

The second bed room within the decrease stage is without doubt one of the solely rooms to function home windows that look out into the yard. Daring however muted colours brighten up the area with out taking away from the supplies or surroundings current exterior. Because the first flooring is partially underground, it offers an excellent thermal mass for heating the house within the winter and cooling it in the summertime. The outside partitions are 12″ thick concrete which helps with this geothermal heating and cooling in addition to permitting the downstairs to function a twister shelter — the home is situated in what is taken into account “twister alley.”

The entrance of the home features a deck for out of doors entertaining and an enthralling pond with water function. The outside of the home incorporates a “double pores and skin” cork end. Because of this the concrete partitions are coated in a layer of cork with air area behind it to permit air to movement via it and assist to maintain the home cooler.

READ  Standard Kitchen Island Dimensions with Seating (4 Diagrams)

The panoramic home windows of the second stage give a sense of being one with nature. From this angle you’ll be able to see that the bottom flooring is construct into the hillside, including to the power effectivity of the house.

Eco-Pleasant Hawthorn Residence Venture by Chan Structure | Unimaginable Modern Inexperienced Partitions Venture by SVOYA Studio | Environmentally Pleasant House By the Pond by Stelle Lomont Rouhani Architects | Breathtaking Inexperienced Woods House undertaking by Stelle Lomont Rouhani Architects

This post topic: Decor & Design

Other Interesting Things About Decor & Design Photos